Tarotkurs del 1

Tarotkurs del 1

Det finnes hundrevis av ulike tarotkort-stokker i verden, og enda flere tolkninger av dem. Men hovedtrekkene i hvert enkelt kort er noenlunde like verden over. Stort sett kan vi finne mer eller mindre universelle tolkninger av de 78 kortene i en tarotkort-stokk.

Det florerer med ulike teorier om hvor og når tarotkort stammer fra. Vanligvis går man ut fra historiske bevis som tilsier at bruken av tarotkort startet i Italia mellom år 1410 og 1430. Dette skjedde i Milano, Ferrara eller Bologna i Nord-Italia, der de la nye sorter og illustrasjoner til vanlige kortstokker.

Italienerne kalte de ekstra kortene for trumfkort og oppfant kortspillet «trionfi», som betyr nettopp triumf eller trumf. Det første nedskrevne beviset på trumfspillet finnes i rettsdokumenter fra 1442. De eldste tarotkortene som er funnet, er fra familien Visconti-Sforza som styrte Milano på midten av 1500-tallet.

Spillet ble raskt videreutviklet som et verktøy for forutanelser, og ble populært blant romfolket og i okkulte og esoteriske samfunn, blant annet ordenen Golden Dawn. Her ble kortene ofte brukt i hemmelige ritualer.
Symbolismen i tarotkortene har dype røtter i europeisk middelalder. Men etter hvert har man tillagt mer universelle symboltolkinger fra både astrologi, kabbala, norrøn mytologi og eldgammel kinesisk visdom fra boken «I-Ching».

Kortene har hatt stor betydning blant sigøynere, magikere og såkalte hekser og trollkvinner, men kirken har fordømt kortlesingen som syndig og kjettersk. Til tross for nådeløs forfølging av utøvere oppigjennom har tarotkortene overlevd, og de blir stadig mer populære.

Lille og store arkana
De tarotkortene som brukes mest i dag, er inndelt i den lille arkana på 56 kort og den store arkana på 22 kort. Den lille arkana står for små hemmeligheter og kan vise oss hva som skjer i livet vårt nå, problemstillinger og praktiske ting i dagliglivet. Den er inndelt i fire sorter – staver, begre, sverd og mynter – som representerer de fire elementene ild, vann, luft og jord. Hver sort består av 14 kort nummerert fra ess til 10, i tillegg til hoffkortene pasje, ridder, dronning og konge, som står for enten deg selv eller andre personer i din krets.

Den store arkana står for store hemmeligheter og er de viktigste i tarotkort-stokken. De 22 kortene i den store arkana viser oss hvorfor ting skjer, viktige følelser, motivasjoner og universelle mønstre i menneskesinnet. De elskende, Vognen og Verden er eksempel på slike kort. Symbolene i dem viser til 22 faser i menneskelivet. De står også for arketyper, som er universelle mønstre i vår kollektive bevissthet. Man kan se den store arkana som «narrens reise». Den første delen av reisen lærer man å leve i den ytre verden, og vendepunktet til den indre utviklingsreisen skjer ved Skjebnehjulet.

Lær deg å lese tarot
Hvis du lærer deg å bruke tarotkortene på riktig måte, uten å leve livet ditt blindt etter dem, så kan de være til god hjelp som et verktøy for egenutvikling. Den letteste måten å begynne på er å stille følelsesmessige spørsmål om seg selv, og så legge og tolke kortene.

Som nybegynner kan det være lurt å lese noen bøker for å sette seg inn i symbolikken i de ulike kortene. Men det er viktig ikke å bli helt avhengig av det som står i bøkene, for de er skrevet av personer som har sine spesielle oppfatninger av verden, verdier og holdninger. Det beste er å assosiere symbolene med det som foregår i ditt eget liv. Et tips er å vurdere det du har lært om de ulike tolkningene, og så stille deg kritisk til dem. Det finnes ikke ett fasitsvar for hvert enkelt kort, for hvert må sees i sammenheng med hva spørsmålet er, og hvilken posisjon kortene i legget har i forhold til hverandre.

Begynn med å blande kortene godt med bildesiden ned, tenn et lys, og sett deg et stille sted uten forstyrrelser. Ta noen dype åndedrag og be ditt høyere selv om hjelp til å forstå svaret du får fra kortet du trekker. Du kan spørre om alt som har med livet ditt å gjøre. «Er denne jobben riktig for meg?» «Hvordan kan jeg få et bedre forhold til min søster?» Å tolke tarotkort handler mye om intuisjon, god menneskekunnskap og trening, så her er det bare å være tålmodig!

Her kan du kikke på forslag til tolkninger av de 78 ulike tarotkortene. Husk likevel at det er helt opp til deg selv å avgjøre hva kortet betyr for deg og det legget du gjør.

DEN STORE ARKANA

Narren
Vær som et barn – lekende, spontan, tillitsfull og uskyldig. Lev her og nå, vær optimistisk og følg hjertet ditt. Narren antyder nye muligheter, overraskelser og uventede eventyr. Slipp deg løs, tør å være litt original og ta sjanser uten å bry deg om hva andre synes.
Element: Eter.

Magikeren – 1
Du er en allsidig tusenkunstner, og du får det slik du vil. Magikeren står for skaperkraft, evne til å påvirke livet positivt, viljestyrke og analytiske evner til å forstå hvordan ting fungerer. Velg hvilken retning du vil ta, og begynn å skape dine egne mirakler. Planet: Merkur.

Yppersteprestinnen – 2
Bruk god tid og tålmodighet for å finne riktige løsninger og handlemåter. Yppersteprestinnen representerer kvinnelig mystikk, dyp indre visdom og intuisjon. Søk stillhet og ro slik at du kan gå inn i deg selv for å lytte til drømmer og din underbevissthet.
Planet: Venus.

Keiserinnen – 3
Feminine kvaliteter som forståelse, medfølelse, raushet og sensuelle gleder som mat, skjønnhet og naturkontakt preger livet. Keiserinnen står for morsinstinkt, beskyttelse, stabilitet i hjemmet, kreativitet, overflod og fruktbarhet på alle måter.
Planet: Jorden.

Keiseren – 4
Dette viser maskuline kvaliteter som viljestyrke, fokus, autoritet og handlekraft. Keiseren er ambisiøs, logisk, rasjonell og har overblikk. Du er en sterk og god venn som gir beskyttelse og hjelp. Dette er en fin tid for å starte noe nytt – ta ansvar og løs dine oppgaver.
Planet: Mars.

Ypperstepresten – 5
Kortet står for konformitet eller identifikasjon med en gruppe, enten i skole, kirke, klubb, jobb eller en organisasjon. Ypperstepresten er lærer, rådgiver og konfliktløser, og liker systematikk, oversikt, etikk og moral. Følg den første innskytelse fra ditt indre.
Planet: Jupiter.

De elskende – 6
Du skal ta et viktig valg, gjerne i et kjærlighetsforhold. De elskende står for tiltrekning mellom to mennesker og lengselen etter helhet. Hold alle muligheter åpne, og velg intuitivt heller enn å bruke logikk og fornuft. Forelsk deg og plei kjærligheten.
Planet: Saturn.

Vognen – 7
Muligheten til å beseire alle hindringer er stor, for du har god kontroll og selvdisiplin. Tro på dine egne ideer og styrke, og vær forberedt på utfordringer. Vognen står for kamp og triumf. Ta ansvar for ditt eget liv, hold fokus, og samle krefter for nå dine mål.
Planet: Uranus.

Styrke – 8
Lær av dine feil, og vis at du bestemmer selv. Styrkekortet viser mot, indre kraft og selvkontroll. Ta beslutninger uten andres påvirkning, og realiser dine planer. Møt frykten, forstå den og stol på deg selv. Bli ikke sint om noe irriterer deg, men vær mild, storsinnet og tålmodig for å bevare din stolthet.
Planet: Neptun.

Eremitten – 9
Tiden er inne for å trekke seg tilbake, lytte innover og reflektere over livet uten ytre forstyrrelser. Eremitten er en klok person som gir gode råd og hjelp til å komme videre. Søk stillhet for å kunne få indre veiledning og kraft. Vær sterk i deg selv.
Planet: Pluto.

Skjebnehjulet – 10
Nye dører åpner seg for deg. Skjebnehjulet, også kalt Lykkehjulet, står for et vendepunkt i livet. Se deg selv i et større perspektiv og finn din plass i verden. Se etter gjentakende atferdsmønstre og søk å forstå dem. Forstå at ingenting er tilfeldig.
Stjernetegn: Løven.

Rettferdighet – 11
Dette er «karmakortet» som viser at det du sender ut, vil returnere til deg – som du høster, skal du så. Din sosiale intelligens og analytiske evne er på topp, så det er en fin tid for megling mellom mennesker og viktige avgjørelser. La samvittigheten tale.
Stjernetegn: Jomfruen.

Den hengte mann – 12
Livet snus på hodet, men det er i motvind du henter styrke. For å få noe må du gi noe, så det lønner seg å være raus og tålmodig med andre og med livet. Gi slipp på fortiden, og gå ut av offerrollen. Gi deg selv en ny sjanse. Hvordan uttrykker du din sannhet?
Stjernetegn: Vekten.

Døden – 13
En avslutning på noe og store forandringer er på vei, men Døden viser sjelden til fysisk død. Fastlåste tankemønstre og vaner må bort for å få plass til noe nytt og bedre. Det kan medføre skuffelse, ødeleggelse, tap og adskillelse, men også lettelse.
Stjernetegn: Skorpionen.

Engelen – 19
Kortet kalles også Måtehold og oppfordrer til kompromiss og samarbeid, både med andre og med deg selv. Skap balanse mellom motsetninger, og finn likevekt mellom dine tanker, følelser og åndelige behov. En engel eller skytsånd vil si deg noe.
Stjernetegn: Skytten.

Djevelen – 15
Skyggen uttrykker seg i Djevelen, og viser til fristelser, begjær, dyriske instinkter og materialisme. Dykk ned i deg selv og møt dine mørke sider. Anerkjenn alt du føler – frykt, skam og misunnelse, og frigjør blokkerte følelser ved å uttrykke dem uten å skade noen. Da vil du få større innsikt og mer positiv energi. Vær en sunn egoist.
Stjernetegn: Steinbukken.

Tårnet – 16
En plutselig forandring, nedbryting av egoets forsvarsverk, en åpenbaring, konflikt eller en form for krise står for døren. Falske verdier, ugunstige tankemønstre og gammelt rusk skal bort. Tårnet bryter ned ditt gamle jeg og viser den nakne sannhet. Nye muligheter velter inn, i første omgang som kaos, siden som frigjøring. Finn din egen vei.
Stjernetegn: Vannmannen.

Stjernen – 17
Du ser lyset i den mørke tunnelen og finner ro etter en vanskelig tid. Stjernen gir håp, inspirasjon, tro og optimisme og viser at du er på riktig spor. Våg å følge dine drømmer og visjoner uten å tvile eller frykte. Frigjør ditt kreative potensial, og fremelsk skjønnhet i deg selv og andre.
Stjernetegn: Fiskene.

Månen – 18
Angst, kaos, forvirring og usikkerhet møter deg. Månen fører deg til drømmeland, en ukjent verden hvor du går deg vill og vandrer uten mål og mening. Vær intuitiv og forstå det som skjuler seg bak andre menneskers ord og handlinger. Tolk dine drømmer og følelser for å finne løsninger og inspirasjon.
Stjernetegn: Væren.

Solen – 19
Livets sol smiler til deg, og alt du gjør, bringer fremgang og suksess. Solen gir forståelse, glede, selvsikkerhet, god helse, energi og materiell velstand. Tiden er inne for å handle og planlegge fremtiden, og det lover godt for kjærlighetsforhold.
Stjernetegn: Tyren.

Dommen – 20
Ta et oppgjør med fortiden, oppdag deg selv på nytt, og finn ut hva du må forandre ved deg selv eller i livet ditt. Lær å ta imot konstruktiv kritikk, og aksepter deg selv som du er. Si ja til det ukjente og kast deg ut i nye utfordringer.
Stjerntegn: Tvillingene.

Verden – 21
Kortet indikerer en følelse av å komme hjem, en ny begynnelse eller slutt. Verden er alfa og omega, og står for integrasjon, fullførelse, helhet og harmoni i tanker, følelser og handling. Stå inne for dine ord og lev det du lærer og tror på. Fokuser, og utelukk impulser som ikke trekker i samme retning. Da vil du nå toppen.
Stjernetegn: Krepsen.

Les del 2 av vårt omfattende tarotkurs her!